Professor Teun Parijs
E-mail teun@dosangeles.nl
Website www.dosangeles.nl
volg mij op twitter


Lieven de Vos, de uitbater van Café 't Velooke in Gent
Lang geleden bracht ik met mijn vriend Gerrit een bezoek aan Gent. We waren nog onwetende jongelingen. Zo liepen we door de wijk 'Patershol'. Eén van de oudste wijken van Gent. Op die zonnige middag werden kratten bier naar binnen gedragen bij een klein middeleeuws pand. We spraken de eigenaar aan en vroegen, is dit een Café? Ja, kom maar binnen! Die eigenaar bleek Lieven de Vos te zijn.

Eigenhandig heeft Lieven dit Middeleeuwse optrekje van de grond af aan opgetrokken. En in zijn geheel ingericht. Met als centraal punt de Open Haard. De gehele ruimte hangt vol met fietsen. Je weet gewoon niet waar je kijken moet.

Dus Gerrit en ik namen plaats op een bankje bij één van de tafels die ook elk weer helemaal vol stonden met kandelaars, heiligbeelden etc. etc. Meteen kregen we van Lieven te horen: 'Poten onder tafel!'. We wisten niet wat we meemaakten. Bij de open haard die uitbundig brande hing een bord: 'Verboden te dansen'.

Voor de deur van de Dames-WC lag het hout zo hoog opgestapeld, dat deze ingang geblokkeerd was voor maanden, maar wel ook met zoveel hout dat de prachtige open-haard nog maanden zou kunnen branden. En we ons afvroegen waar de dames die over het algemeen bekend staan om hun kleine blaas, hun plasje zouden moeten doen in die eerder genoemde komende maanden. Buiten, of op die smerige heren-wc.

Zelf bestelde ik een Speciaal-Bier, maar Gerrit iets sterkers. Hij kreeg zijn drank in een vaagblauw porceleinen klompje. Een plaatselijke traditie, waar Lieven nu volgens mij vanaf gestapt is. Maar ik kan me vergissen.

U zult begrijpen, dat we niet wisten wat we meemaakten. In die ruimte hing een heel bijzondere houten fiets. Dus ik vroeg: 'Die fiets is zeker iets bijzonders?' Lieven: 'Ja dat is een fiets uit het leger van Napoleon, het is de enige die er nog is!'

Inmiddels zijn we alweer vele jaren verder. Het Café 't Velootje' is er nog steeds. Lieven is een klein beetje ouder geworden. En we kennen elkaar inmiddels een beetje. Nu heeft hij ook nog heel veel olielampen opgekocht en die min of meer over de fietsen heen gehangen.

Hij heeft er weer een pand bijgekocht, daar gaan de lampen dan weer heen en moeten de vele en bijzondere fietsen weer in beeld komen. Ondanks het ruimtegebrek is er nooit een gebrek aan sfeer geweest! Zo komen er van over de gehele wereld mensen op bezoek. Als je alle Gastenboeken op elkaar legt zijn deze vier meter hoog. Ze liggen bij Lieve op zolder!

Van de week was ik nog even bij Lieven en de fietsen zijn weer in beeld. Het is weer heel bijzonder om te zien. Dus we hebben weer even bij zitten kletsen onder het genot van een bier dat 'Pater Lieven' heet. Een bier waar hij overigens niks mee te maken heeft, maar dat komt toevallig goed uit. Het eerder genoemde bier steeg wel een beetje naar mijn hoofd. Het was te donker om te lezen welk percentage het was, maar ik denk hoog!

Café 't Velooke' Kalversteeg 2, 9000 Gent

'Je moet er één keer geweest zijn in je leven. Tenminste!
(Géén wit kostuum aantrekken)

Mijn naam is Parijs, Teun Parijs!


Saluutjes!


Een berichtje uit 2006:
De uitbater van het Gentse café 't Velootje in de Kalversteeg, in het Patershol, is gisteren door de politie opgepakt. In deze historische wijk waren eerder al problemen met horecazaken die een terras hadden gezet waar ze dat niet mochten.

,,Het gaat niet om het terras, maar over de veiligheid'', zegt de politiewoordvoerder Steven De Smet. ,,Als de brandweerwagens er niet meer langs kunnen, is er een acuut veiligheidsprobleem.''

Zover wilde de politie het niet laten komen. Enkele zaken in het Patershol kregen een aanmaning en haalden hun terras weg. 't Velootje reageerde niet. De uitbater raakte zelfs slaags met de politie, zegt De Smet. ,,Hij heeft een agent geschopt en begon de klanten in de zaak op te jutten.''

De man werd opgepakt voor verhoor, maar zal wellicht snel weer worden vrijgelaten. ,,Als hij wat is afgekoeld'', zegt De Smet.

Het café werd niet gesloten.

(bron: belga)

 

Lieven de Vos 28 april 2013,

Teun wil je even zeggen dat er wel weer een terras is!

Saluutjes, Lieven


 

 

 

 

Alles is mogelijk op DosAngeles®