Professor Teun Parijs
E-mail teun@dosangeles.nl
Website www.dosangeles.nl
volg mij op twitter

Hij sprak hoofdzakelijk Engels, Nederlands, Frans, Duits en Burundi’s

De dag na de aanslag liep ik in Parijs. Ik was in shock merkte ik later. Als je liefde wordt aangevallen doe je rare dingen. Het werd een krampachtig verhaaltje. Ik wilde niks verkeerds zeggen. Maar vrijheid is juist dat je niet elk woord hoeft te wegen. Je mag zeggen wat je denkt. Je hoeft niet elk woord te wegen. En als iemand het daar niet mee eens is mag die het ook zeggen? Geen probleem!

Op de terugweg in de Thalys zat ik naast een hele aardige donkere jongen uit Burundi, hij wilde graag bij het raam zitten. Hij sprak hoofdzakelijk Engels, Nederlands, Frans, Duits en Burundi’s. Die was hierheen gekomen als vluchteling denk ik. Ik ga dat niet vragen. Had gestudeerd op de Hogeschool in Den Haag. Woonde daar vijf jaar en heeft daar een koopappartement. Woont nu in Vlaanderen in een klein dorpje. En is financieel analist bij een internationaal bedrijf. En zijn vrouw heeft met hem gestudeerd en heeft ook zo’n goeie baan. Ze hebben twee kinderen die op de crèche zitten. Hij bood mij een slokje water aan uit zo’n klein flesje. Ik had nét bij MacDonalds gebruik gemaakt van de Wifi en koffie gedronken.

Hij snapte dat. Ik was wél bezweet en toen hij met die Deodorant in de weer was, mocht ik het ook gebruiken. Wat was dat een leuk ritje. Volgens hem denk je dat je in Nederland veel verdiend, maar alles gaat weer terug via de Belastingen. In België is dat anders volgens hem. We genoten van het landschap dat in hoge snelheid voorbij schoot.

Zoals ik een dubbele identiteit voer op Twitter, wat ik hem vertelde. In Burundi zou ik allang opgepakt zijn. En hij is nu buitenlander in zijn vaderland. Politieagenten vragen dan: ‘Heb je koffie voor mij. Ze willen dan veel steekpenningen. Hij weigert dat. Kom je daarmee weg  dan. Ja daar kom ik mee weg. En nu de huidige machthebber daar de Grondwet wil wijzigen, gaat hij er niet meer heen. Te gevaarlijk.

Kortom. We hadden het ook nog over relaties. En dat werkte precies hetzelfde als hij met zijn vrouw. De boodschap is: Vertrouw je partner. Ga anders beter weg! En dat is overal hetzelfde volgens ons.

We lachten om Wilders! Hij was een succesvol man uit Burundi, maar in zijn huidige dorpje in België, met metselaars en bakkers en timmermannen, namen ze niet de moeite om te zien hoe bijzonder hij is.

Mijn naam is Parijs, Teun Parijs!

 

P.S. Hij kende Dordrecht en deze omgeving, en vindt het ook prachtig. In Antwerpen stapte hij uit met al zijn kadoos voor zijn kinderen. En groette me nog even vanaf het perron voor het raam! Geweldig eigenlijk. Natuurlijk zijn we gelijk. Zo kan het ook Wilders, we hebben je samen uitgelachen!

 

 

 

 

 

Alles is mogelijk op DosAngeles®